-->

2016. szeptember 25., vasárnap

MailChimp hírlevél küldő, email lista import - export (+videó)

Hogyan lehet a legegyszerűbben importálni vagy exportálni a hírlevél feliratkozóink listáját a MailChimpbe?



A MailChimpbe való regisztráció számos esetben akkor történik meg, amikor egy másik hírlevélküldő szoftver lehetőségeit már kinőtted, vagy egyszerűen csak nem annyira jók a funkciói, mint amilyenre számítottál. Vagyis valahol már elkezdtél építeni egy listát, amit át szeretnél költöztetni a MailChimpbe. Ebben az esetben az import / export funkciót fogod használni.


Mielőtt beimportálod a hírlevél listád a MailChimpbe, az előtt érdemes megnézni, hogy nincsen-e sok hibás email cím a listádon. 10-20% már soknak számít. Erre az ellenőrzésre főleg akkor van szükség, ha nem hírleveleztél aktívan és a korábban használt hírlevél szoftvered nem pucolta le a listáról automatikusan a hibás címeket. A hibás vagy megszűnt címekkel az a probléma, hogy rontják a minősítésedet az email postafiókot biztosító szolgáltatóknál (Gmail, Freemail stb), vagyis spammelőnek nézhetnek. Ezért fontos a listádat tisztán tartani.

Én azt javaslom, hogy egy-egy szoftver váltás alkalmával, de a MailChimpbe importálás előtt feltétlenül ellenőrizd az email listád minőségét. Erre a célra én a DataValidation.com nevű szolgáltatást szoktam használni. A listád minőségét ingyen megmondják, fizetned csak akkor kell, ha az egyes email címekre lebontva szeretnéd tudni, hogy melyik a jó és létező email cím és melyik nem. Az imént említett 10-20% feletti hibaarány esetében már van értelme kifizetni a cím szintű elemzést.

Ha készen vagy az elemzéssel és megvan a jó minőségű email cím listád, akkor állj neki a MailChimpbe történő importálásnak, aminek a lépéseit illetve különböző módjait tudsz megnézni az alábbi videóban.

Ha bármi kérdésed van, akkor a cikk alján lévő komment mezőben várom. Jó videózást!